Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή, με τη υποστήριξη του Θ.Ε.Σ.Μα, παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η φόνισσα» αυτή την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 8.30μμ στο Κινηματοθέατρο Πάνθεον στη Σπερχειάδα.
Την θεατρική αυτή παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Νικολαΐδης και ερμηνεύει η Κατερίνα Φιλοσόφου.
Περίληψη της ιστορίας της "Φόνισσας":
Κεντρικόν πρόσωπον της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μία ηλικιωμένη χήρα, η οποία έζησε μίαν βασανισμένην ζωήν ως παιδίον, ως σύζυγος, ως μήτηρ και ως τήθη, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή διά μίαν γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήτον ότι η γέννησις ενός κοριτσίου δεν φέρνει τίποτα άλλον παρά δυστυχίαν, όχι μόνον στο ίδιον το παιδίον, αλλά και στην οικογένειάν του, ιδίως αν είναι φτωχή.
Μίαν εσπέραν καθώς ξενυχτάει στην κούνιαν της άρρωστης νεογέννητης εγγονής της, περνούν από το μυαλόν της όλαι αι δύσκολαι στιγμαί της ζωής ην έζησε. Το μυαλόν της θολώνει και σκοτώνει το βρέφος προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ο θάνατος θεωρείται από τον γιατρόν φυσιολογικός. Αν και αρχικά νιώθει τύψεις, κατά βάθος δεν μετανιώνει διά την πράξιν της. Αντίθετα, τής γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμον απαλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.
Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν διά θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς πλέον καθόλου τύψεις, αλλά και χωρίς να είναι εις θέσην να συνειδητοποιήσει το κακόν που έχει κάμει. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να την συλλάβη, με αφορμήν όμως έν έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Έν κοριτσάκιον πνίγηκε μέσα εις έν πηγάδιον και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδίον, η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε.
Στην προσπάθειάν της να ξεφύγη από τους χωροφύλακες, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγη στο ερμητήριον ενός ασκητή και να του εξομολογηθή τα αμαρτήματά της. Την στιγμήν όμως που προσπαθεί να ξεπεράση έν στενόν πέρασμα, η παλοίρρια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει, ανάμεσα στην ανθρώπινην και την θείαν δίκην.
Μεγάλο θέμα του έργου και ζήτημα ανάλυσης και ερμηνείας αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων και ενοχής εκ μέρους της Χαδούλας, ενώ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το τέλος του έργου στο οποίο η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Αναλύσεις διαφόρων προσεγγίσεων, ψυχολογικές βιολογικές, εγκληματολογικές, φωτίζουν διαφορετικές σκοπιές ενός έργου που αποτελεί μία μοναδική καταβύθιση του συγγραφέα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του. Ενός έργου που έχει ως έτερο πρωταγωνιστή την κοινωνία και την κοινωνική αδικία, αφήνοντας στο θεατή να απαντήσει στο ερώτημα, αν η Χαδούλα, μέσω των φόνων, επιδεικνύει μία στρεβλή χειρονομία αγάπης. Στρεβλή, καθώς η ίδια δεν έμαθε ποτέ, ούτε από την μητέρα της, ούτε από τον σύζυγό της, το αληθινό νόημα του όρου.
Η είσοδος στην θεατρική παράσταση θα είναι 10 ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου